“We Came and Conquered”: The Glastonbury I Will Never Forget, av Skin, Rufus Wainwright och andra | Glastonbury Festival

“Vi kände oss verkligen som en underdog – men vi krossade det”

Första gången vi spelade på Glastonbury var när vi började. Vi var först på NME-scenen, vid middagstid, bara att vi inte hade de rätta övergångarna. Vi försökte argumentera med oss ​​själva och sa: “Vi ska stå på scen nu!” Vi gick in efter 10 minuter, bara i vanliga kläder, spelade fyra låtar, och det var allt – men vi slog sönder det.

Nästa gång vi spelade Glastonbury, 1999, stod vi i rubriken. Men även om vi var ett band som sköt alla cylindrar vid det här laget, kände vi oss verkligen som en underdog. Det fanns den här inställningen att det måste finnas något slags rockband eller britpop för att få spela i Glastonbury. På 90-talet kände vi hela tiden att vi behövde bevisa oss själva. Sedan gick vi upp på scenen för den mest dånande, galna mottagningen, med alla flaggor vajande. Jag kunde se människor hela vägen tillbaka, upp till tälten, och det var denna fantastiska show. På slutet sa jag: “Ska vi göra en till låt?” Och du har aldrig hört högre Ja!” i ditt liv. Vi kände att “Ja, vi gjorde det!” Vi nådde Glastonbury och erövrade. Skin, sångare i Skunk Anansie

“Mina ögon mötte en man i ett tält av gröna fält”

Sarah Phillips och hennes blivande man i Glastonbury.
Sarah Phillips och hennes blivande man i Glastonbury. Foto: Med tillstånd av Sarah Phillips

För mig är det att gå genom Glastonburys portar som att komma till Willie Wonkas chokladfabrik. Jag började gå först när jag var 15 och vann biljetter, och jag hade så många “Glastonbury-ögonblick” genom åren med de viktiga personerna i mitt liv. Min mest minnesvärda Glastonbury var 2007, när mina ögon mötte en man i ett fullsatt tält i de gröna fälten, som jag och mina vänner snubblade över av en slump, dras till den sortens slaktare du behöver klockan 2 på natten. Vi pratade i timmar, han köpte chai till mig och vi bytte nummer. Dagen efter gick vi på vår första dejt, som inkluderade massage i healingfältet, gelévodka, titta på Babyshambles och en vild natt på Rabbit Hole, för att berätta för alla som skulle lyssna på vår historia. Det finns verkligen ingen mer romantisk plats än Glastonbury, även under de mest leriga åren, som det var. I helgen gick vi skilda vägar och jag undrade om jag någonsin skulle se honom igen. Åtta år senare gifte vi oss. Jag kan inte vänta med att komma tillbaka med barnen. Sarah PhillipsSkribent och redaktör

“Keith Richards manager såg mig och jag måste skära framför prins Harry”

När Rolling Stones spelade i Glastonbury, väntade vi bakom kulisserna för att komma in i deras inre fristad. Prins Harry väntade också. Jag kom ihåg några år tidigare, när jag skulle se Killers spela i Hyde Park, och jag väntade på att få gå bakom kulisserna för att säga hej [the band’s singer] Brandon blommor. Sedan skar Harry framför mig – de lät honom och hans ställning gå framåt, och jag fick vänta utanför. Sedan fick bandet gå upp på scenen så jag fick aldrig säga hej till Brandon.

Så här var vi i Glastonbury, många år senare, i en liknande situation och Harry och jag väntade på att få gå backstage och se Rolling Stones. Han var framför mig, och sedan kom chefen för Keith Richards ut och såg mig, och jag var tvungen att skära framför prins Harry. Han såg ganska förvirrad ut, men allt var kul, och han kom in till slut. Det var en rolig liten vändning av tur.

En gång jag spelade på Glastonbury, 2005, var det riktigt varmt och alla svettades. Jag hade en tredelad kostym på mig, så jag kokade. Glastonbury är där du ska vara galen och göra vad du vill, så jag tog av mig jackan och skjortan. Det var många år sedan, när jag var smal, och jag kände mig berättigad att vara bar överkropp. Mitt under föreställningen fick jag ett meddelande från min manager – som jag senare sparkade – som sa: “Bär din tröja igen.” Det var som att min mamma ringde, men jag menade inte att låta något ta mig ner – och jag bar inte heller min skjorta. Rufus Wainwright, sångare, låtskrivare och kompositör

“Vi var hängivna att hitta partiet samtidigt som vi kämpade mot elementen”

Om festivaler är ett verkligt prov på vänskap så måste de som görs på Worthy Farms säkert vara smidda i stål. Det var här jag träffade en av mina bästa kompisar, Hannah, 2014 och där kopplade vi på vårt otroliga engagemang för att hitta festen samtidigt som vi kämpade mot elementen. Visst, du håller alltid din väns drink borta från en bärbar toalett, men har ni någonsin klättrat tillsammans i ett lerskred? Detta är den typ av trauma som förknippas med Glastonbury-specifikt väder som binder till livet.

Under monsunåret är det enda sättet att ta sig till Kråkboet, festivalens högsta tält – där vi irrationellt bara var Att dansa – var att försöka bestiga Mount Fudge i verkligheten. Vi fortsatte, stabiliserade varandra, desperata för att inte halka, vi delade en blick som sa “vi måste stanna tillsammans annars dör vi”, och vi kom en timme senare när den sista låten spelades. Alla höll händerna i en enorm cirkel till Beach Boys’ God Only Knows. Det var då jag visste att våra vänskaper kunde stå ut med vad som helst, till och med hundratals mil från varandra.

Hannah har bott utanför Storbritannien i flera år, men vi reser fortfarande till hela Glastonbury på jakt efter den varma, flummiga Beach Boys-känslan. Kate HutchinsonJournalist och programledare

“Jag lämnade leriga Glastonbury tidigt – och lärde mig att stanna till det bittra slutet”

En ung kvinna och en ung man, båda helt leriga från topp till tå, kramas
Ner och smutsig … Glasto 1997. Foto: PA Images / Alamy

Jag kom till Glastonbury 1997 med en tränare, som innehöll personalen på tidningen jag arbetade för. Några av dem var ännu mindre förberedda på vad som väntade oss än jag: en chefsvän bar – och jag uppfinner det inte – en vit byxdress, ett djärvt val för Glastonbury oavsett väder. Några minuter efter att hon kom ut brast hon i gråt. Det var ett oändligt hav av lera, så djupt att det sög nyanserna från dina fötter. Folk vacklade, täckta av lera för att de ramlade, ett fruktansvärt tillstånd att tänka på tills det hände mig. Det verkade regna Vågrätt. Ett av trappstegen har troligen kollapsat. Jag minns inte att jag sett band, och jag kände mig övertygad om att det skulle vara omöjligt att njuta av.

Jag gick ut på lördagsmorgonen. Radiohead var i rubrikerna den kvällen men jag kunde inte föreställa mig att deras känslomässiga tenor skulle förbättra mitt humör. En vän som stannade ringde mig i måndags och berättade att jag hade gjort ett misstag. Han var den första person jag hörde beskriva Radioheads framträdande i Glastonbury 1997 i termer som senare blev bekanta: fantastiskt, karriärdefinierande, apokalyptiskt. Det var en lektion om Glastonburys framstående oavsett, och jag har varit kvar till det bittra slutet sedan dess. Alexis Patridis, musikkritiker

Leave a Comment