Vad händer om Rover Mars landar i Leeds? Peter Mitchells bästa foto | Foto

jag är Flyttade till Leeds i början av 1970-talet och sedan dess har de döende byggnaderna och de människor som är förknippade med dem fotograferats, tagit anteckningar och observationer för att åtfölja alla motiv. Den här bilden dök upp i Impression Gallery i York 1979, som en del av en utställning som jag kallade henne En ny vederläggning av rymduppdraget Viking 4.

I utställningen var varje fotografi innesluten i ett nätverk av koordinater som de som används av NASA, och monterade i en knallrödmålad plåtram. Jag ville skapa intrycket av det Viking Mars tester, som lanserades några år tidigare, har återvänt till jorden och deras rovers rullar nu genom gatorna i Storbritannien och tar bilder. Bilderna i showen var mestadels av Leeds, men jag inkluderade även bilder tagna i London och Sheffield, samt NASA-bilder av Mars yta.

Jag förde den här idén vidare till gallerichefen och till Williams, och hon var väldigt uppmuntrande. Däremot fick jag mycket stick när showen öppnade. Jag arbetade mest i färg och på den tiden var dokumentärfotografering mestadels begränsad till svartvitt. Det fanns också invändningar mot hur jag ramade in bilderna. Men för några år sedan togs den förnyade planen EarlsDär föll en bomb.

Jag lade märke till den här scenen på en klar, klar dag när jag kände ett behov av att gå över Leeds, på väg söderut till kolgruvområdena Baston och Huntslet. Jag tog mig till en liten kyrka vars tidigare pastor var kyrkan Pastor Charles JenkinsonEn gedigen mästare av Quarry Hill lägenheter, Den mäktiga art déco-herrgården byggd i centrala Leeds. Jag tillbringade fem år med att dokumentera deras nedgång och förstörelse.

Jag hoppades på målade fönster eller till och med en väggmålning från 1930-talet som en hyllning till ingen, men jag hittade ingenting i kyrkan. Men tvärs över vägen låg en enorm Tivolibiograf, som då fungerade som en bingohall. Framsidan var ganska bortkastad, men baksidan var en vinnare. De två kvinnorna pratade men, som för att undvika ficklampan, eller kanske ta en paus i shoppingen, stannade de plötsligt och lade märke till mig med Mitt HassbladVäntar på att de ska fortsätta.

“Vad gör du?” De skrek. “Jag filmar filmen”, skrek jag tillbaka. “Varför? Det är borta.” “För att jag älskar det som det är.” Och iväg. Närhelst bilden dök upp i utställningar var bildtexten alltid: “Två anonyma kvinnor, Leeds1976.”

Snabbspola fram till början av året. Rudy, min agent, får ett mejl från Gloria England. Hon lade märke till bilden Instagram. De två kvinnorna på bilden var hennes mamma Doreen och hennes vän Sonia på väg hem från jobbet. Vid det här laget fanns redan vikingabilderna Samlad i en bok, Som Rudy publicerade för Gloria. Hon kom direkt tillbaka med upptäckten att jag också hade fotograferat bruket där Doreen och Sonia arbetade, och att paret faktiskt hade förekommit i boken två gånger.

Kays postorderlager på Marshall Street i Leeds, oktober 1979.
Kays postorderlager på Marshall Street, oktober 1979. Foto: Peter Mitchell

För mig är fotografering bara en slump. Marshall’s Linen Mill, AKA Temple Works och senare Kays Mail Order Warehouse, var den bästa byggnaden i Leeds, ett mäktigt egyptiskt stentempel byggt 1840 och sysselsätter hundratals, kanske tusentals unga kvinnor. Jag filmade det i slutet av 70-talet när alla var ute från nattskiftet. En kvinna signalerade för andra att gå in i kön och hon kunde dansa precis som en egyptisk. För att få hela fronten var jag tvungen att gå tillbaka till det dystra djupet av Co-op Funeral Home-garaget tvärs över vägen och avleda några döda vagnar från vägen.

Sist jag tittade var det halvt övergivet, medan Tivolin var helt platt för några år sedan. Doreen och Sonia hade ett lyckligt liv och var välkända i Case Case, som de är idag i konstvärlden och i mitt arkiv. Foto Är den enda försäkringen mot dödsfall.

Peter Mitchells CV

Fotograf Peter Mitchell

föddes: Manchester, 1943.
tränad: London College of Printing and Graphic Arts / Hornsey College of Art.
Effekter: Bob Mazar, Till Williams, Rudy ThomasStaden Leeds.
Hög punkt: “Mitt eget framträdande på Earls Photography Festival 2016.”
lågpunkt: “Förlora 540 enskilda negativ – trots att jag hittade dem två år senare.”
Bra tips: “Busspassagerare.”

Leave a Comment