Tacita Dean om David Warner: “Kolibrier var hans änglar – han hade ett altare för dem i sin lägenhet” | David Warner

jag är Lära sig det David Warner Död efter landning i Los Angeles på måndagskvällen. Här för några år sedan började jag min uppvaktning av skådespelaren, och försökte övertyga honom med en rad förfrågningar om att låta mig fotografera honom, vilket jag är glad att kunna säga att han till slut gjorde.

Under lång tid beundrade jag honom som skådespelare, särskilt på grund av hans framträdande i Alan ResnaisDen stora filmen av Försyn (1977). Bara Ellen Burstyn överlever från den extraordinära skådespelaren på fem, nu när David har anslutit sig till John Gielgud, Dirk Bogard och Elaine Stretch. Jag bjöd in David genom hans agent att komma till 35 mm-visningen av filmen på Barbican och han svarade mig personligen och sa att han inte kunde komma, men han förundrade mig ändå med berättelser om hur viktig visningen var för honom. Han berättade för mig att Resnais hade valt de fem skådespelare han ville ha i filmen innan ens ett manus så att när David Mercer Skrev det, han skrev det för “Nej”. Han nämnde också, med stolthet, hur han var ansvarig för att lägga till ett ord till manuset, som visas i sista raden, talat med sådan ond elegans av Gielgud: “Jag tror att jag bara har tid En till.” David föreslog den “rättfärdige.”

Respektfullt: Alan Bernstein och Warner i Providence
Respektfull … Alan Bernstein och Warner i Providence. Foto: Christophel Collection/Alamy

David gick till slut med på att sitta för mig efter att jag förklarat för honom utförligt vad mitt maskeringssystem tillät mig att göra i bländaröppningen på en 35 mm kamera. Maskeringen, unik för fotokemisk film, gör att jag kan fotografera en del av bilden, som t.ex. en slags stencil, innan jag går tillbaka rullen och fotograferar en annan del. Jag ser bara vad jag har fotograferat när jag äntligen bearbetar negativet, ofta månader senare. Jag sa till David att jag kunde fotografera vem som helst eller vad som helst bredvid honom i ramen av filmen och exemplet jag gav var en kolibri. Omedvetet hade jag slagit på nyckeln; David älskade kolibrier. Han sa Lee att de hade varit en stor del av hans känsloliv under de senaste 20 åren sedan han bodde i L.A. de icke-religiösa, skrev han, kolibrier var motsvarigheten till änglar och när jag besökte honom senare såg jag att han hade gjort ett altare åt dem i sin lägenhet.

Scenen var satt. Jag fotograferade David hemma i Hackney. Gå först Hans bild är liten (2017) Till Miniatures Gallery på National Portrait Gallery valde jag att fotografera tre skådespelare från tre generationer som alla har spelat Hamlet med stor uppskattning på den brittiska scenen: David, Stephen Dylan och Ben Whishaw. De skulle fotokemiskt synas tillsammans “i ramen” men de fotograferades alla med min maskeringsteknik vid olika tidpunkter och platser. Jag insåg att det inte är lätt att be en skådespelare, som är van vid att regissera, att bara sitta och inte göra någonting, så för att göra relationen mellan artisten och motivet mer begriplig, ritade jag små pennporträtt av David medan kameran var roterande.

Jag fotograferade honom på vänster sida av ramen, till höger och till och med i mitten, konceptuellt bredvid Ben Whishaw, som jag redan fotograferat, och i väntan på Stephen Dylan, som jag fotograferade senare. Jag regisserade den inte, jag ritade bara den. Davids närvaro var så fascinerande att han bar varje bild vackert och något konstigt hände: ostadierbara ögonblick av synkron reaktion mellan skådespelarna – rörelser, gester, blickar. Den enda riktningen var själva fallet.

Tacita Dean Providence, 2017
Tacita Dean Providence, 2017. Foto: Med tillstånd av Tacita Dean; Frith Street Gallery, London och Marian Goodman Gallery, New York/Paris

Äntligen kom rulle 50: rullen gick jag för att ta tillbaka till Kalifornien för att fylla med kolibrier. David förstod allvaret i Galileen och hans roll i den; Han visste att han skulle vara med i en framtida duett med kolibrier, och han utförde det på detta sätt och kallade sina änglar i hans frånvaro, som ett känslomässigt minne och en lycklig graviditet. Hans prestation var perfekt. Jag förstod också allvaret i att rulla, livrädd att jag inte skulle kunna fånga de svårfångade fåglarna som hoppar och försvinner och aldrig stannar stilla. Det kommer inte att finnas någon möjlighet till en andra tagning, ingen chans endast En till.

Jag undersökte intensivt kolibriens vanor, pratade med experter och undersökte pålitliga platser där fåglarna tenderade att samlas och vid vilken tid på dygnet. Det slutade med att jag minskade platsen till en säng i skymningen vid Huntington Botanical Gardens i Pasadena. Fåglarna svarade på samtalet och uppträdde.

Jag döpte filmen till Providence (2017) för att hedra Resnais film och Davids del i den, men mest som ett erkännande av det ögonblick av försyn som ledde till att jag gjorde filmen i första hand och sedan för att uppnå den. Senast jag såg David tittade han på en film på National Portrait Gallery med sin son Luke. Den elegiska skönheten i hans fars framträdande, för att inte tala om dess riktiga karaktär, övervann Luke och jag lämnade dem tillsammans i siluett framför kolibrierna, far flyttad av sin son och son flyttad av sin far.

Leave a Comment