Söndag på Glastonbury 2022: Gå med Kendrick Lamar, Lord and the Fat Shop Boys – Live | Glastonbury Festival

Ben Beaumont-Thomas

Ben Beaumont-Thomas

Ben Beaumont-Thomas här, tar över medan Laura går för att titta på sin diskettkung. God morgon bara till DJ:n på Maceo’s bar som igår kväll spelade You’s Making Me High av Toni Braxton och fyllde varje nivå i min behovspyramid.

Laura Snipes

Laura Snipes

Det blåser mest runt Guardian-hyddan i morse, även om den iögonfallande synen av nästan alla som äter en stor sallad tyder på att det kan bli försoning för gårdagens godsaker. Personligen känner jag att jag förrådde döden och jag kommer snart att vara ute och fira med min älskade George Ezra. Jag vet inte exakt hur jag blev ett stort fan av George Ezra, det bara smög sig på mig. Jag intervjuade honom för Observer tidigare i år och han var precis så trevlig som man kan förvänta sig.

Angelik Kidu intervjuades!

Kate Hutchinson

Kate Hutchinson

Angelique Kidjo med sin Grammy Award för bästa världsmusikalbum för Mother Nature, 3 april 2022.
Angelique Kidjo med sin Grammy Award för bästa världsmusikalbum för Mother Nature, 3 april 2022. Foto: Steve Marcus / Reuters

Glasto är Glasto – storleken, skalan, vädret – ibland går saker inte enligt planerna så frågorna och svaren i vår livesändning med Angelic Kidjo på söndagen blev tyvärr inte av. Men vi lyckades fånga henne bakom kulisserna…

Född i Benin, Kidjo är en av de mest kända artisterna på den afrikanska kontinenten, vars fusion av en mängd olika afrikanska musikstilar och traditioner med samtida västerländsk pop, latinjazz och mer lade grunden inte bara för dagens afropopexplosion, men också för att tänka framåt. En popmusiker kan vara verkligt experimentell och global. Hon har släppt mer än 18 album och arbetat med sådana som Alicia Keys, Philip Glass, Peter Gabriel och Rebbe Hancock, Har släppt ett album med Talking Heads-covers och en hyllning till salsalegenden Celia Cruz. Ett album från 2021 Mother Nature innehöll några av nästa generations största afrikanska stjärnor, som Aladdins dagar, Mr. Azi, Borna Boy och the Great Sampa, av vilka de två sista också dök upp under helgen. Detta är Kidjos första Glastonbury.

Hej Angelic, hur hittar du festivalen hittills?

Det är en stor by av människor. Jag kan inte vänta med att stå på scenen och se alla dessa människor dansa. Det är dags för festivaler att få upp ögonen för afrikanska talanger. Vi måste sluta vara arroganta, bestämma vem som har rätt att synas här eller här. Vi har alla rätt att existera.

Det är ett mycket större antal afrikanska artister som spelar i år, från Borna Boy till Thames. Hur förändrar denna nya våg och din musik uppfattningar?

Jag tror att ungdomarna startar musikrevolutionen. De vill ha förändring, djupgående förändring, i alla avseenden – politiska, ekonomiska.

När du först hörde Aprobits [the umbrella term for the pop sound that blends highlife, juju, R&B and hip-hop] Stjärnor som WizKid och Tiwa Savage från Nigeria, vad tyckte du om deras musik och detta nya sound som har kommit?

Jag förutspådde att det skulle hända. Det som för mig dit är det faktum att alla blev inspirerade av min musik. Och för mig att höra min musik spelad av den här nya generationen säger jag att jag hade ett inflytande som jag inte ens kände till. Det som verkligen intresserar mig är att se att det jag drömde om att göra när jag var där äntligen kommer till liv. Tekniken har gjort det möjligt för dem att vara konstnärer på egen hand, utan att lita på någon, särskilt inte västvärlden, för att diktera vad de ska göra. Jag, jag var tvungen att fly från mitt land [to Paris in the 1980s] På grund av den kommunistiska diktaturen och jag hade inte den teknik som finns idag. Dessa afrikanska artister kan idag ha sina egna karriärer, utan ursäkt, utan att behöva svara för någon.

Känns det som att vi har kommit långt sedan den icke-västerländska musikens tidevarv “Världsmusik”?

Jag hatar det ordet. Jag hatade alltid det ordet. Rock’n’roll kom från Afrika. Folket bestämde sig för att kalla oss en musik, som är baserad på okunskap. Det är en annan sorts slaveri, musikaliskt slaveri. Och jag var alltid utanför det eftersom jag alltid gjorde det jag ville göra. Min musik är inte för att tillfredsställa kritikerna, det är för att tillfredsställa allmänheten.

Blir du någonsin upprörd när du hör folk provsmaka afrikansk musik och lägga in sin musik för att det är “coolt” nu?

Människor som tar prover som inte ger kredit, de lever med sig själva. Men musik är inte ett anslag, det är en förlängning. Om inte kommer vi inte in i ens musik, musiken kommer att krympa och försvinna. Idag är vår musik i hiphop, den finns överallt. Min syn är: Ta den, ge den kredit och stöd den att bli global.

När du lämnade Benin för Paris, försökte den europeiska musikindustrin någonsin lägga dig i en låda?

Jag går inte in i någons låda. Jag växte upp i en familj där min mamma och pappa gav mig all slags musik från alla samhällsskikt. Jag lyssnar på all musik i världen. Men för den första fotograferingen för mitt första album [on Island Records, 1991’s Logozo] , Stylisten sa att de inte vet vad de ska klä mig för “folk var kommer du ifrån, du går runt naken, eller hur?” Så jag sa låt mig ha min egen garderob. Jag är en modern afrikansk kvinna. Jag ska visa dig hur modernt Afrika kan vara.

Och så valde du en fantastisk zebrakattdräkt! Har du någonsin känt att du var före din tid för mycket?

Ja, och du betalar ett enormt pris för det! När jag gjorde mitt första album i byggnaden 1981, var det meningen att den största promotorn i Västafrika skulle starta min karriär och göra mitt första framträdande utanför mitt land. Två veckor innan den konserten kom han till min pappa och sa: “Jag vill inte investera i din dotter. Hon är för liten. Ingen kommer att se henne på scenen.” Och min far gick i pension från postkontoret, vi har väldigt lite pengar, sa han, “Jag ska visa den här killen att han är dum.” Du har talang eller så har du ingen talang. Min far sa, vi har inget emot att dricka te, till lunch, till frukost, till middag, allt du behöver [to afford to this]. Så min pappa lade undan sina pengar [into it] Och vi fick tillbaka affischen, vi ändrade datum, vi hittade nya musiker och jag spelade showen. Min pappa visade mig att inför motgångar är det möjligt att utnyttja sina resurser, utnyttja sin motståndskraft och gå framåt. Lev med syfte. Inget är omöjligt.

Du har säkert massor av bra tips för ett annat liv, Angelique …

Den viktigaste läxan jag lärde mig är av min mormor. Jag var 12, jag kom tillbaka från gymnasiet och från ingenstans, från ryggen, träffades jag av stenar och sand, med folk som kallade “hora” för att jag var sångare. Jag ville inte sjunga längre om jag skulle kallas prostituerad. Och min mormor sa: “Förstå det. Du kan inte göra alla nöjda. Och det går åt båda hållen.” Så länge det du gör stärker ditt liv och det inte skadar dig eller någon, gör det.

Och här är Dorian Linskys sammanfattning av dagens Observer Festival.

Vårt nyhetsteam var upptagna med bin under helgen: här är en av deras många rapporter om hur levnadskostnadskrisen påverkar Glastonbury-ekonomin.

Laura Snipes

Laura Snipes

Jag måste erkänna, även om det är trevligt att ha en trollformel som bemannar livebloggen, så gör jag det förstörd Saknar Pam Ayers på kabaréscenen. Jag älskar Pam. Se bara det här fantastiska klippet där hon pratar om påsk. Jag besökte henne live på Stevenage Recreation Center för några år sedan och jag tror att om du hade fördubblat min ålder med tre skulle jag fortfarande vara den yngsta personen där. Vilken legend.

jag går ut

Kate Hutchinson

Kate Hutchinson

Diana Ross är i Legends-lådan senare idag, så Kate Hutchinson gav sig i kast med att undersöka människorna om vad som gör henne till en ikon.

Drömnaglar: Mimi, 31, Lucy, 30, Leah, 28, Ania, 34

Dream Nails i Glastonbury.
Dream Nails i Glastonbury. Foto: Kate Hutchinson / The Guardian

Leah: Rötterna till Diana Ross och queers och camparians och att vara en del av denna gemenskap … Det är inte bara en ikonstatus, det är som att gå till kyrkan för queers.

Lucy: Reverse är verkligen skärmsläckaren i min hjärna – den har fastnat i mitt huvud sedan barnsben.

“Det råder ingen tvekan om att det finns en viss konsekvens i det andra framträdandet i McCartneys rubrik, som drar en enorm publik på lördagskvällen”, skrev vår popkritiker Alexis Patridis om Paul McCartneys rubriker i går kväll, där han tog fram Bruce Springsteen och Dave Grohl. Läs hela utdraget här!

Och vi är tillbaka!

Laura Snipes

Laura Snipes

God morgon från Guardians stuga, där det definitivt är en morgon med två burkar cola. De hemliga uppsättningarna tillkännagavs idag – det är George Ezra i John Phils tält, och Jack White på parkscenen, som förmodligen kommer att bli skadad så jag skulle komma dit tidigt om jag är i ditt ställe. Solen skiner för Diana Ross i sagolådan, och även senare idag är hon den utmärkta Rebbe Hancock. Förhöj dig själv med Stevie Chicks fantastiska intervju.

Leave a Comment