Rose Ealing-Ellis: “Jag är klar med att vara en symbolisk döv karaktär på TV” | Rose Ealing-Ellis

spelaren Rose Ealing-Ellis Hon sa att hon är trött på att spela den “symboliska döva karaktären” i program och säger att tv-branschen måste få mer realistiska storylines för personer med funktionshinder.

Vinnaren av Strictly Come Dancing sa också att hon kände en enorm press som Storbritanniens mest framstående döva skådespelerska.

“Jag har varit tvungen att bryta igenom otaliga barriärer för att komma dit jag är. Det har varit en ensam och överväldigande resa, och även om det var en fantastisk upplevelse att vinna Strictly, borde det inte tillåtas att dölja de svårigheter jag gick igenom för att komma hit .”

Hon sa att hon som ung skådespelerska gick miste om möjligheter eftersom hon inte hade en agent, inte gick på dramaskola och inte hade tillräckligt med erfarenhet.

“Men här är grejen: en agent skulle inte ta mig för att de inte trodde att jag kunde få tillräckligt med arbete; jag kunde inte komma in på dramaskolan för att den inte var tillgänglig; och jag hade inte tillräckligt med erfarenhet eftersom det var det inte tillräckligt med döva roller som skrevs, sa hon.

“Hur ska en ung döv skådespelare få in sin fot i dörren när dörren är ordentligt stängd för dem från början?”

Hon fick så småningom en permanent roll på EastEnders, som hon säger förändrade hennes liv. Men Ealing-Ellis tillade: “Det är på tiden att döv personal tas in i manusprocessen om de vill vara realistiska.”

Skådespelaren sa att det ofta fanns orealistiska inslag i showen: “De skulle skriva mina karaktärer som är i ett rum med en stor grupp människor som bråkar med varandra, följde allt som sades och till och med upprepade det tillbaka.

“Eller så kommer de att skriva min karaktär som läppläsande någon på omöjligt avstånd – som om jag har superkrafter, vilket inte alls är realistiskt. Jag spelar en döv karaktär som är skriven som en hörande person eller som en döv stereotyp.”

Hon betonade att dövhet “är min stoltaste identitet” och inte bör hållas tillbaka. Hon sa: “Jag är funktionshindrad eftersom jag lever och arbetar i en värld som gör mig invalid.”

Hon gjorde kommentarerna när hon höll MacTaggart Alternative Lecture på Edinburgh Television Festival.

När hon talade till de närvarande mediacheferna sa hon: “Min förhoppning är att jag genom att dela mina tankar och känslor kommer att uppmuntra er att fundera på hur ni kan förbättra upplevelserna för döva när ni anställer dem. Vi är inte längre redo att vara ditt tecken på inspiration på skärmen.”

“Jag är färdig med att vara den symboliska döva karaktären. Jag tror att olika, rika och fascinerande döva berättelser är redo att gå mainstream och att vi kan göra det tillsammans.”