Recension av Nokia 5710 XpressAudio

På senare tid är jag i det stadiet där jag tycker om att använda enheter som ser ut som leksaker och som har ett “roligt” element i dem. Min kärlek och uppskattning för unika telefoner började när en säljare försökte sälja mig en Nokia Titta på “tacotelefonen” under pandemin. På något sätt gör galna designs comeback. Den nya Nokia 5710 XpressAudio är en rolig funktionstelefon med utseendet av den klassiska Nokia-telefonen men med en avtagbar bakpanel för att hysa ett par äkta trådlösa hörlurar. Ja, du läste rätt.

Här är min erfarenhet av att använda den unika Nokia 5710 XpressAudio.

Candy bar-telefon för 2022

Nokia 5710 Xpress Audio är en bekant telefon. En nick till den klassiska Nokia 5700 XpressMusic jag hade när jag växte upp, den här förnyade telefonen antar en godisform med en liten (man) 2-tumsskärm och ett klassiskt T-9-tangentbord som liknar tidigare Nokia-telefoner. Den nya Nokia 5710 roterar dock inte som den ursprungliga Nokia 5700. Denna svarta telefon med röda markeringar till vänster och höger kommer säkert att dra till sig din uppmärksamhet. Med tanke på att det här är en funktionstelefon är chansen stor att den yngre generationen antingen kommer att älska den eller hata den.

Den högra kanten innehåller tre tangenter för att styra musikspelaren och tillfredsställelsen du får av att trycka på dessa fysiska knappar är oöverträffad. Jag gillar volymknapparna på vänster sida som är stora och lätta att använda. Utan tvekan har Nokia 5710 en ren och vacker design. För mig var den största överklagandet av Nokia 5710 formfaktorn.

Nokia 5710 XpressAudio är en annan typ av funktionstelefon från HMD Global, det finska företaget som licensierar Nokias telefonvarumärke. (Bildkredit: Anuj Bhatia/Indian Express)

Den är liten, men lite tjock och passar i min handflata. Enheten känns kompakt och lätt som en fjäder, vilket förstärker leksaksaspekten. Den är inte gjord av premiummaterial, som dagens smartphones, ändå är den välbyggd. Plasthuset känns gediget och tillfredsställande. Färgkombinationen av svart och rött förbättrar telefonens estetik och det designade bakstycket ger mer stil.

Jag blev besviken över att se att det inte finns något 3,5 mm hörlursuttag på en musikfokuserad telefon som denna, men du får Bluetooth 5.0-anslutning, vilket innebär att alla trådlösa hörlurar kan paras ihop med den. På baksidan finns det ett dedikerat laddningsfack, som när skjuts ut avslöjar ett par riktigt trådlösa hörlurar Kortplatser MicroSD och dubbla SIM-kort finns under batteriluckan.

Enheten ser ut som en klassisk Nokia-telefon. (Bildkredit: Anuj Bhatia/Indian Express)

Mikro-USB-porten på telefonens undersida låter dig synkronisera och kopiera filer mellan telefonen och datorn, och kameran på 0,3 megapixel finns på baksidan av enheten.

Inbyggda TWS-hörlurar

Den mest framträdande och unika egenskapen hos Nokia 5710 är det skjutbara skyddet på enhetens baksida. Som sagt, Nokia 5710 definieras av dess ljudfunktioner och det trådlösa hörlursuttaget lägger till en ny dimension till upplevelsen. Idén med en telefon med en inbyggd plats för ett par äkta trådlösa hörlurar är fascinerande. Skjut bara in öppningen på bakstycket, ta bort TWS så kan du lyssna på musik. När du är klar med att lyssna på musik, förvara knopparna tillbaka i fodralet, som för övrigt också laddar din TWS.

För mig är detta ett helt nytt och uppfriskande sätt att använda TWS. Det bästa är att jag inte längre behöver ta itu med besväret med att bära ett separat laddningsfodral som är en integrerad del av de flesta äkta trådlösa hörlurar. Egentligen använde jag Äpple Ett klockband med en dedikerad plats för att hålla mina AirPods tills jag äntligen bytte till Nokia 5710 XA som kommer med ett par äkta trådlösa hörlurar utan extra kostnad.

De inbyggda trådlösa hörlurarna är den grundläggande aspekten av Nokia 5710 XpressAudio. (Bildkredit: Anuj Bhatia/Indian Express)

Denna funktion skiljer Nokia 5710 XA från nästan allt annat på marknaden. Hörlurarna har kortare skaft och knopparna stannar på plats. Precis som telefonen själv kommer de i en svart och röd finish. De är eleganta och lätta i designen. Ett kort tryck stoppar och spelar upp musiken och ett dubbeltryck hoppar över spåret. Jag har lyssnat på musik i en mängd olika genrer, och de låter förvånansvärt bra på ett sätt som jag inte förväntade mig först. I ett spår som “Who says” av John Mayer, till exempel, ger Nokia-knopparna ny mening åt sång och gitarr. De har ett mjukt ljud överlag och musiken är alltid balanserad.

Batteritiden på Nokia TWS är imponerande om inte bra. I genomsnitt håller de cirka 4 timmar per laddning eller cirka 2,4 timmars samtalstid. När knopparna är i fodralet blir de röda vilket indikerar att de laddas.

Nokia 5710 XpressAudio är en musiktelefon med dubbla högtalare och externa knappar på vänster och höger sida för att styra musikspelaren. (Bildkredit: Anuj Bhatia/Indian Express)

Det är värt att notera att det inte finns något sätt att anpassa ljudprofilen. När jag försöker ändra ljudet i equalizern får jag alltid meddelandet att “Bluetooth stöder inte EQ”. Så du är alltid kvar med allt som spelar som standard.

Men jag måste säga att deras passform till telefonen var sömlös. Jag har inte stött på problem med fördröjning eller latens, varken inomhus eller utomhus. HMD Global har till och med lagt till inbyggt stöd för TWS i operativsystemet Symbian, programvaran som körs på telefonen, vilket är lovvärt. Jag kunde se när TWS är aktivt och hur mycket batteri varje knopp har för närvarande, och det finns till och med en spårningsfunktion för förlorad enhet inbyggd.

För att vara tydlig, de medföljande hörlurarna som följer med Nokia 5710 XA är inte på samma nivå som premium TWS men de ger bra värde. Och det bästa är att de kommer som en del av telefonen. Så du behöver inte köpa dem separat.

Jag älskar enkelheten hos Nokia 5710 XpressAudio. (Bildkredit: Anuj Bhatia/Indian Express)

Ett gammalt sätt att överföra musik

I en tid med appar för streaming av musik känns Nokia 5710 XA som en vintage enhet. Innan jag började använda telefonen var jag tvungen att gräva igenom min garderob för att hitta en USB-A-kabel, ett extra microSD-kort och en extern Seagate-enhet med min favoritmusik från tidigt 2000-tal. Jag överförde sedan hela mitt musikbibliotek från hårddisken till datorn och sedan till telefonen. Processen tog ungefär en timme. Nokia 5710 XA stöder inte Spotify eller någon annan streamingapp för den delen. Det betyder att du är begränsad till att lyssna på trådlös FM-radio eller ta med din egen musik.

Det är inte lätt att förnya telefoner nuförtiden men HMD Global har på något sätt lyckats imponera med nya Nokia 5710 XpressAudio. (Bildkredit: Anuj Bhatia/Indian Express)

Min erfarenhet av att använda Nokia 5710 XpressAudio

Nokia 5710 XA hårdvara och programvara kan vara gammal, men jag gillade att lyssna på musik på den här enheten. Gränssnittet är enkelt och det är lätt att hitta musik, eftersom allt lagras på själva telefonen. När jag vill fokusera på jobbet lyssnar jag på musik på Nokia 5710 XA. Detta beror på att det inte finns något annat att göra på den här enheten än musik. En sådan enhet hjälpte mig att hålla fokus medan jag njöt av musik och deltog i konversationer när det var nödvändigt på samma gång. Inga irriterande WhatsApp-meddelanden, eller popmeddelanden som distraherar mig mitt i arbetet.

Nokia 5710 XpressAudio känns retro och modern på samma gång. (Bildkredit: Anuj Bhatia/Indian Express)

Ska du köpa Nokia 5710 XpressAudio

På vissa sätt är Nokia 5710 XA en frisk fläkt, men samtidigt finns det några verkliga utmaningar med att använda en funktionstelefon 2022. Jag har använt Nokia 5710 XA som en sekundär telefon, med min iPhone 14 är fortfarande den primära enheten. Men även för en som jag som vill ha en ersättningsenhet kommer jag inte att byta helt till en funktionstelefon. Oavsett vad vi säger om en teknisk detox behöver vi fortfarande WhatsApp och ultrasnabb anslutning på våra enheter.

Men jag gillar tanken bakom Nokia 5710 XA och vad den kan göra trots sina begränsningar. Konceptet med att kombinera TWS med en telefon är smart, batteriet räcker i dagar och dess vintagedesign har mycket att älska. Den här enheten är för nördar, retrotelefonsamlare och verkligen alla som tycker att idén om “alltid uppkopplad” är överskattad. Prissatt till Rs 4 999 känns Nokia 5710 XA som en avancerad version av en funktionstelefon. Lite dyrt om jag ska vara ärlig, men det ger mig mycket glädje och jag tror att det kan göra detsamma för dig.