Rebbe Hancock: “Miles Davis sa till mig: Jag betalar dig inte för att få applåder” | Rebbe Hancock

WNär pesten tog jazzlegenden, 82-årige rebben Hancock av vägen, kom hans passion för Nichirans buddhism under ett halvt sekel till undsättning. “Jag kunde ha varit olycklig på grund av det jag saknade”, säger han från sitt hem i Los Angeles, “men för första gången på 50 år åt jag middag med min fru varje natt och sov bredvid henne. Min säng . Det var en välsignelse. Musik är vad jag gör, men hon är inte den jag är.” Med Glastonbury Square vid horisonten – vilket gör honom till en av de äldsta som någonsin prydt pyramidscenen – reflekterar Hancock över sitt arbete med Donald Beard och Miles DavisPlus sina egna banbrytande innovationer inom punk, soul, hiphop och mer.

Vad finns på Glastonburys meny?

jag spelar [1973 album] HeadhuntersMaterial från perioden, men även en del nyare saker. Jag är alltid på turné, så jag har inte mycket tid att spendera. Men det här Enorm, Det är vad jag minns om Glastonbury. Och publiken är alltid väldigt exalterad. Och att det regnar ibland, och då måste man ha höfter.

Hancock uppträder i Tennessee, USA
Hancock uppträder i Tennessee, USA, juni 2022. Foto: Daniel DeSlover / ZUMA Press Wire / Shutterstock

Det har gått ett dussin år sedan ditt förra album The Imagine Project. Har du fortfarande musik att göra?

Ja – mitt senaste album! Nej, låt mig omformulera det – det senaste albumet jag arbetade på. Det här nya albumet har tagit lång tid, och är inte klart än, men Martin balkong Producerar det, och Åskkatten, Robert Glasper och Kamasi Washington Kommer vara på det, som det är Kendrick Lamar. Jag letar efter idéer från dessa killar, för det här är deras århundrade, och jag är från föregående århundrade. Några av dem, Deras fäder eller mammor var jazzmusiker, och de ärvde den känslan, medan vissa lärde sig den från skolan. Jag har en skola, t Herbie Hancock Institute – Det brukade vara Thelon Monastery Institute – och Tras var en av våra elever, och det var Kamasi också.

hos dig Föreläsningar på HarvardGud Etik av Jazz, du sa att när du gjorde ditt första album, Takin ‘Off från 1962, hade du “En undermedveten känsla av att det här blir min sista skiva“. Varför?

Jag var 22, och jag kände mig lyckligt lottad att Blue Note i allmänhet var intresserade av att skapa min skiva. Jag spelade i ett band av Donald Beard, Som upptäckte mig och tog mig från Chicago till New York. Donald sa: “Rebbe, det är dags för dig att göra din egen skiva.” Blue Note hade rykte om sig att signera så kallade “young guns” av perioden som t.ex Freddie Hubbard och Wayne Shorter, De 20-åringar som leder nästa våg inom jazz. Men de ville ändå inte spela in någon ny som jag. Donald sa, “Vi ska berätta för dem att du är i rekrytering och att du vill göra en skiva innan du åker till Korea,” och Blue Note sa ja, och det var en överraskning, och betydde att jag behövde skriva lite material – och snabb! Jag skrev tre låtar en kväll, och nästa tre till. En av dem var vattenmelonmannen, som Mongo Santamaria täckte och gjorde en stor hit. Inom fem dagar efter släppet av Mongos version klippte Javier Cuget en version, liksom Trini Lopes, och det fanns bara fem olika inspelningar av henne på Jamaica.

Så Miles Davis värvade dig till hans andra stora fem.

Miles Davis på scen med Hancock i Berlin, 1964.
Miles Davis på scen med Hancock i Berlin, 1964. Foto: Jan Persson / Getty Images

Jag kände att det omöjliga hade hänt. När jag gick med i mejlet och vattenmelonmannen blev en hit samtidigt kände jag att jag var i toppen av världen.

Har du lyckats?

Jag kunde inte vända mig om och säga, “Hej, titta på mig, jag leker med Miles Davis.” Nej nej. Jag var tvungen att vara seriös, eller hur? För att spelnivån var så hög. Du borde ha varit i ditt spel med Miles, men det var så inspirerande att arbeta med honom.

Vad var Davis som en Bandledare?

han sa [hoarse, Miles-ish whisper]: “Jag betalar dig inte för att bara spela för att få applåder.” Han berättade att han betalade oss för att repetera på scenen. Han sa: “Jag vill att du ska prova nya saker, helt nya saker.” Och jag sa till honom, en del av det kanske inte fungerar, så hur är det med publiken då? Han sa: “Oroa dig inte för det. Jag har publiken.” Han tyckte om att bli utmanad, att bli upphetsad, att kasta en snett boll. Det är som att spela baseboll: han var kungen av Homer, redo att slå vilken boll som helst och skicka den över läktaren.

Miles uppmuntrade dig att spela elektroniska instrument i senare skeden av din tid med honom.

Jag var exalterad eftersom jag tog examen i elektroteknik på college, och jag hade viss förståelse för elektronik. För att vara ärlig så skaffade jag min första dator 1979, vilket var riktigt tidigt i spelet. Jag har fortfarande den här datorn idag. Det var Apple II Plus, och hade 48k RAM, och var tvungen att lagra programmen på band. Men jag visste att datorer skulle vara viktiga i musik, och jag uppmuntrade alla musiker jag träffade att lära sig hur de fungerar.

Hur gick din tjänstgöring Har Davis kommit till ett slut?

1968 gifte jag mig. Jag sa till min fru, antingen kunde vi ha ett stort bröllop i New York och bjuda in alla vänner som tog betalt gratis att ge oss presenter som vi inte ville ha, eller så kunde vi skaffa förstaklassbiljetter till Rio de Janeiro och tillbringa vår smekmånad i åtanke . Hotell där. Hon sa: “Var är min biljett?”

Men jag fick matförgiftning i Brasilien och läkaren sa att min lever var svullen och att jag borde stanna några veckor till. Det var meningen att jag skulle spela med Miles, men jag stannade en vecka till eftersom jag inte ville riskera mitt liv. När jag kom tillbaka hade han redan ersatt mig kl Chick Korea. Jag fick senare reda på att Miles visste att jag själv, trummisen Tony Williams och saxofonisten Wayne Shorter hade våra egna skivkontrakt och pratade om att lämna sitt band. Han insåg att om han flyttade Chick till laget så skulle han inte behöva börja om från början när Tony Wayne lämnade.

Men jag var kär i det här bandet – vi hade en fantastisk tid, och det finns inget som att ackompanjera Miles Davis. Det han gjorde var alltid genialt. Och Wayne Shorter också. Jag kunde inte förstå hur jag någonsin skulle lämna. Men flytten öppnade upp en helt ny sida av min karriär som jag inte hade utforskat tidigare.

Fortsätt att sätta upp en utmanande enhet som ser på din egen framtid, Wendish Group, Med blandningar av jazz, punk och tidiga syntar som senare uppmärksammades Av författaren Kodwo Eshun Som mästerverk av apropotorism.

Det vendiska bandet spelar i New York, 1976, med Hancock på klaviaturen.
Det vendiska bandet spelar i New York, 1976, med Hancock på klaviaturen. Foto: Tom Copi / Getty Images

Dr Martin Luther Kings arbete för medborgerliga rättigheter var ett avgörande ögonblick för många av oss i detta land, och vår vän James “Aposteln” Heath, som var son till Jimmy Heath och en musiker själv, undrade hela tiden när jag och musikerna jag arbetade med skulle gå med i “rörelsen”. Han gav oss alla swahilinamn – mitt namn, från vendiska, betyder “super”. Vi bar skivor och amuletter och annat som identifierades med hemlandet – mänsklighetens hemland.

Musikaliskt har det vendiska bandet alltid utforskat nya territorier. Vi har alltid försökt hitta nya sätt att utforska vår “rymdmusik”. Vi tog itu med allt detta – vi gick med i avantgardet, även om min manager David Robinson visste att jag letade efter sätt att föra den här musiken vidare till den vanliga människan, inte bara avantgardeentusiasten. David sa, “Det finns nya verktyg som börjar användas på rockskivor som kallas synthesizers”, och han fick mig att komma i kontakt med en kille som heter Dr. Patrick Gleason, Som hade en studio i närheten. Jag bad Patrick spela in ett intro till ett av spåren på vårt nästa album, Crossings. Och det han spelade in fick mig att skratta, så jag anställde honom direkt. Han skulle ta med sig ARP 2600 på språng, men i studion hade han en stor Moog modulär synthesizer. De var enorma Även på den tiden.

Är din nästa grupp, t.ex huvudjägares, ytterligare ett försök att slå den genomsnittliga lyssnaren?

Under det senaste och ett halvt året av Mwandishi lyssnade jag mycket på Sly Stone och James Brown, och jag älskade det. Jag kommer från Chicago, som är en blues- och R&B-stad, så det är en del av mina personliga rötter. Jag gjorde rymdmaterialen, nu ville jag ha något från jorden. Så redan 1973 startade jag prisjägare.

Ditt album Future Shock från 1983 och dess banbrytande singel, Rockit, markerade ditt tidiga inhopp i hiphopvärlden.

Tonårssonen till min kära vän Maria Lucian Krishna var slagverkare, och han sa till mig att jag skulle leta efter den här skivan, Buffalo Gales av Malcolm McLaren. Han sa, “Du kanske hittar ett intressant ljud där.” Min assistent, Tony Mylon, letade alltid efter underground-grejer, och han träffade Bill Laswell och Michael Beinhorn, två musiker som producerade andras skivor, och som också gjorde sina egna skivor. [as Material]. Jag sa: “Jag vill göra något med klåda!” Rocket var det första vi arbetade med, och jag bestämde mig, “Låt oss göra hela skivan med de här nya killarna.” Raketen blev så stor att den öppnade allt. Rappen började precis hända, och sedan exploderade hela den här scenen. Och här är vi idag.

Folk hävdar att jazzen har varit död i decennier, och de har gjort det Sa skivorna du jobbade på, som Davis On the Corner blev dödad Detta. Är den död? Var ser du musikens framtid?

Grejen är att jazzen är så öppen att det är svårt att döda den. En person kan döda sin karriär – om du håller den begränsad till ett ljud eller en epok är det svårt att komma förbi publiken du började med, och de blir äldre när du blir äldre. För mig är det inte spännande. Jag vill vara tillräckligt öppen för att locka en publik i alla åldrar. Det är därför jag jobbar mycket med yngre människor. De är framtiden, och jag ser alltid framåt. När jag var ung hjälpte och uppmuntrade musiker från utgåvorna före mig mig mycket och visade mig misstag i mitt tänkande om en låts struktur. Jag är vid den här punkten i mitt liv där det är dags att ge stafettpinnen till yngre musiker. Men jag är inte redo att lämna än.

Leave a Comment