Mobila måndagar: Använd din smartphone för makrofotografering

Ja, du läste rätt – du kan använda din mobiltelefon för att ta en makrobild (även om du inte har en snygg ny iPhone). Även om det inte är superduper zoomat in, kan du fortfarande komma ganska nära ditt motiv. Jag använde min Samsung S21 och Lightroom-mobilappen. Här är vad jag gjorde.

Öppna Lightroom-appen

Om du har köpt programmet Adobe Photography eller Lightroom-programmet har du även tillgång till den fullständiga versionen av Lightroom-mobilappen. Ladda ner den från telefonens appbutik och använd dina Adobe-uppgifter för att komma igång.

Efter öppningen bytte jag till proffsläge på kameran. Den låter dig ställa in ISO, slutartid och mer. Man kan faktiskt inte ställa in bländaren, men det finns en brännvidd (som ser ut som en liten fyrkant) att välja mellan makro eller landskap. Välj ditt motiv, fokusera och klicka sedan på den stora blå knappen.

Redigera direkt

När du tar dina bilder i Lightroom kan du redigera direkt från appen. Inget behov av att importera eller något. Häftig va? Jag använde Lightrooms inbyggda Style: Cinematic setting. Men du kan justera exponering, ljusstyrka, ljusstyrka och mer, precis som i skrivbordsversionen. Du kan också beskära och rotera dina foton.

Jag är säker på att du förmodligen kan komma lite närmare än jag kan, speciellt om dina händer är stadigare än mina. Eller kanske prova ett litet stativ. Efter redigering, spara den på din telefon och dela dem sedan på sociala medier eller med vänner.