“Min film skulle inte existera om patriarkatet inte fanns”: Regissören tar över det grekiska etablissemanget | rörliga bilder

jag är2012 tog Jacqueline Lenzo telefonen till en kusin i Aten, Jon. Hon minns det exakta datumet: 19 juni. Lenzo var 20 och studerade till regissör vid London Film School. “Min kusin sa till mig: ‘Din pappa ligger på sjukhuset. Han pratar inte, han går inte. Du måste gå tillbaka’.” Han fick diagnosen multipel skleros.

Under de följande 18 månaderna blev hon sin pappas vårdgivare. På den tiden kändes det som att hennes regikarriär tog slut innan den började ordentligt: ​​”Det enda som hindrade mig från att tro att allt var över var det faktum att jag skulle göra en film om det. Jag vet att det sedan 2012 kommer att bli min första film. inslag. Jag var tvungen att göra det för att gå vidare. “I mitt liv.”

Ett decennium senare skapades denna funktion. Den heter Moon, 66 Questions och den är intensiv, intensiv och omtänksam som Lenzo pratar i ett videosamtal från sitt hem i Aten. Sedan filmens premiär i Berlin förra året har hon inte talat offentligt om dess självbiografiska början – förrän nu. Hon var orolig för att hennes livshistoria skulle vara en distraktion. “Jag döljer det inte, men samtidigt är jag inte för öppen. Bara för att jag aldrig någonsin skulle vilja ha filmens verkliga händelse” – hon sätter den “verkliga händelsen” i osynliga omvända kommatecken – “att avleda uppmärksamheten från den riktiga filmen”. Dessutom tillägger hon: “Den verkliga historien är mycket svårare.”

Moon, 66 Questions är bokstavligen i konsttraditionen, okonventionell och icke-sentimental i trots (även om det är väldigt känslosamt i slutändan). Sofia Kokali spelar Artemis, som flög hem till Aten efter att hennes pappa lades in på sjukhus. Som enda dotter till skilda föräldrar förväntar sig hennes utökade familj – rik, konservativ, kyrklig – att hon ska ta hand om sin far, trots att hon knappt har pratat med honom på flera år. Artemis tillbringar större delen av filmen med att koka av förbittring och ilska.

Är kön en faktor? I sitt eget liv, skulle hon ha blivit ombedd att lämna allt om hon hade varit en son? Hon skakar på huvudet. “Nej”, svarar hon med ett tunt, ironiskt leende. “Om jag var ett barn skulle de ringa mig bara för att gå och hälsa på och sedan skickade de mig till jobbet.”

Lenzo ville visa hur det var att leva i ett mansdominerat Grekland; De förväntningar som ställs på kvinnor och den “giftiga” homofobin. Hennes manus visar en homosexuell karaktär som har bott i garderoben i många år. “Min film handlar på djupet och framför allt om patriarkatet, och det här förtrycket som människor måste gå igenom och förneka sin egen själ. Det är filmens hjärta. Den skulle inte existera om patriarkatet inte fanns.”

Hon talar en vecka efter den uppmärksammade fällande domen mot två män för mord Zack Costopoulos, 33-årig HBTQ-aktivist i Aten. Vittnen beskrev attacken som liknar lynchning. Fyra poliser, som också åtalades för vållande till dödlig skada, Gick fri. Lenzo ser rasande ut; För första gången har hon inga ord. “De sparkade ihjäl honom i centrala Aten klockan fyra på eftermiddagen. Jag har ankskinn som berättar den här historien. Föreställ dig, det är i Aten, huvudstaden. Jag vill inte veta vad som händer i de andra små städerna i Grekland .”

I filmen drar hon ingen näve med den uppriktiga gestaltningen av ett vuxet barn som tar hand om en förälder. Kameran fortsätter att rulla under avsnitten från vilka en Hollywood-film klipptes bort: Artemis olidliga pinsamhet över att se sin pappa i badrummet för första gången, eller byta sina urininkontinensbyxor.

Det som händer när man tar hand om en sjuk förälder är att man byter mellan en vårdare och en dotter, säger Lenzo. “Det är en dubbelroll som agent. Artemis kunde inte ta honom till toaletten och tro att hon är dottern. Hon är inte dottern då, hon är bara där för att hjälpa honom. Sedan är hon tillbaka i dotterns roll. “Det hela är lite mycket för vissa.” Vissa människor är väldigt chockade eftersom de tycker att filmen är väldigt svår, den sitter väldigt inuti ditt ansikte.”

Artemis på månen, 66 frågor
“Artemis tillbringar större delen av filmen med att koka av förbittring och ilska.” Sofia Kokali spelar Artemis på månen, 66 frågor. Foto: Moon, stills film 66 frågor

Lenzo matar inte heller sin publik med sked. Vi får aldrig veta något om Artemis – var hon bor, vad hon gör för ett jobb. Men i Kokalis briljanta framträdande, i de små blickar hon ger till Artemis vansinniga coolhet, lekfullhet och antydan till surrande inre liv, får vi en bild av vem hon är. Det här döljandet orsakade huvudvärk i Grekland, säger Lenzo: “Vissa människor blir uttråkade, vilket jag verkligen förstår. Det var en av mina största risker, att skapa en film som kan vara svår att se. Men som tittare gillar jag att titta på något som utmanar mig.”

Vid det här laget avbryts vår intervju av hennes hund som skäller från korridoren. “Hon skäller aldrig”, säger Lenzo när hon går till dörren för att lägga in en lurvig pälsboll som närmar sig hennes knän. “Vår intervju har blivit för personlig nu”, fnissar hon.

Lenzo växte upp med sin mamma, mormor och hundar. Som barn drömde hon om att bli författare. “Jag var ensam för det mesta, tittade på film och TV 24/7. De var mina bästa vänner, men jag trodde aldrig att jag kunde göra en film.” Sedan, vid 14 års ålder, fick hon en uppenbarelse när hon såg Gus Van Sant Elefant, Om fotografering på gymnasiet, på TV. “Jag var i chock. Det var min första konstfilm. Fram till dess såg jag bara mainstream-grejer: Scorsese, du vet, roligare saker. När jag såg Elephant drogs jag fysiskt och mentalt till filmens tystnad. Jag kunde inte tro mina ögon. Och jag visste: det här är mitt verk. “.

Lancho har en tatuering, två ord i bläck på insidan av underarmen: “Ext Night” – Jargong som skriver ett manus för en utomhuskväll. Hon skrattar när jag nämner det: “Vet du vad som är roligt? Jag gjorde det gratis när jag var 16, när det var en dröm att göra film. Och så hände det, och det är – hon pekar på tatueringen -” den mest cheesy och värsta.”

Se trailern för månen, 66 frågor.

Efter att ha vaktat sin far i ett och ett halvt år stannade Lenzo kvar i Grekland när professionella arbetare tog över. Hon kände att hon inte kunde lämna. “Jag var tvungen att vara i närheten, jag kunde inte försvinna. Jag var tvungen att gå och lära dem hur de skulle vara där med honom.” Så småningom började hon regissera en serie prisbelönta kortfilmer i ett team av vänner. När jag ser tillbaka kan det ha varit en välsignelse att tvingas arbeta i Grekland: “Saker och ting gick snabbare. Jag filmade i mitt hus med mitt folk, på en låg budget. Jag tror inte att jag kunde ha gjort det någon annanstans.”

Hon tog sig tid att förbereda månen, 66 frågor, skriva manus under åren mellan kortfilmerna. “Jag var först och främst tvungen att öva och göra mitt filmiska språk så perfekt som möjligt. För den här filmen kunde ha varit en lättfysisk, kaxig och melodramatisk film.”

Under redigeringen övertalades folk att lägga till en dedikation till hennes far, som fortfarande lever. Eller öppna med bildtexten: “Baserat på en sann historia.” Lenzo himlar med ögonen och viftar med idén. “Jag är som: Nej! Jag vill att någon ska dras till filmen för själva filmen!”

Nu funderar hon äntligen på att återvända till London, eller kanske New York: “En plats där jag kan göra mitt jobb som jag är kommer Att göra mitt jobb.”

Moon, 66 Questions visas på bio i Storbritannien från och med den 24 juni

Leave a Comment