‘Jag ställde frågan. Naturligtvis sa hon ja – hon var bortkastad som jag ‘: Glastonbury Festival I will never forget | Glastonbury 2022

“Vi fick reflektera över ceremonin vi just hade sett”

Dagarna innan Shangri-La blev centrum för firandet under de sena natttimmarna i Glastonbury, lämnades festivalbesökare att finna sitt tidsfördriv relativt tyst efter att pyramidscenen stängts. Jag kunde vanligtvis hittas runt midnatt i Blues Tent, en informell plats där man i svag belysning kunde köpa en burk Red Strip för ett pund och lyssna på en hög och tung dub-reggae.

Sent på kvällen när jag återvände till mitt tält hörde jag en avlägsen rytm som bärs på vinden, ett första slag: punkt-punkt-streck, punkt-punkt-streck. Jag tänkte på det lite tills jag vaknade i skymningen innan gryningen för att höra det igen, men högre. Hans envishet drog mig ut ur mitt tält, och jag befann mig snart på en plats där hundratals hade samlats runt Mutoid Waste horns-bussen och dunkade punkt för punkt på allt de hade att tillhandahålla. Jag tog en stenbit och en burk kasserad cola och gick med.

När soluppgången närmade sig började takten accelerera, tills den nådde en feberintensitet när solen visade sig vid horisonten. I det ögonblicket vaknade bussen med hornen till liv och sprang mot pyramidscenen. På ett ögonblick bröt förtrollningen och som om vi vaknade ur ett trans fick vi begrunda arten av ceremonin vi just hade bevittnat. Billy Bragg, singer-songwriter och aktivist

Tim Jones med sin framtida partner i Glastonbury.
“Vi har bara varit tillsammans fyra månader” … Tim Jones med sin framtida partner i Glastonbury. Foto: Med tillstånd av Tim Jonza

“Jag ställde frågan framför pyramidscenen”

Det var inte som jag planerade det. Mest för att jag inte planerat det. Jag var med min vän i bara fyra månader tills vi kom till vår första Glastonbury tillsammans 2004. Äktenskapet har ännu inte nämnts. Men så var det Brian Wilson som spelade på pyramidscenen – vi hade redan valt Beach Boys All I Wanna Do som vår låt – och solen kom fram för första gången efter regnet… Gud så mycket regn. Sedan var det, låt oss vara ärliga, en stor gammal explosion av poppers. Heli-linjerna var i linje, deras jordiska energier insisterade på att jag skulle agera. Jag dök in för att köpa en gul fjärilsring från en närliggande butik som heter Tomfoolery (du hittar ingen i Hatton Garden) och ställde frågan. Naturligtvis sa hon ja – hon var bortkastad som jag. Det var ett riktigt magiskt ögonblick. Sedan gick vi ut för att berätta våra goda nyheter för alla. “Vad gjorde du det för, dina idioter?” Det var en fruktansvärt vanlig reaktion, ett sällsynt utbrott av sunt förnuft bland våra vanliga vänner till Perma-positiv från Glastonbury. Vad visste de? Arton år och två barn senare är vi fortfarande starka, även om vi inte längre bär en glödande ansiktsfärg. Tim Jonza, biträdande kulturredaktör

Joan Armdering i Glastonbury 2008.
“Det är en väldigt sentimental sak för människor” … Joan Armdering i Glastonbury 2008. Foto: Lucy Calder / Alami

“Glastonbury är som festivalernas Wimbledon”

Jag spelade i Glastonbury flera gånger: 1992 och 2008 – och jag tror att jag var en av de första svarta artisterna på pyramidscenen. Jag brukar hålla mig för mig själv, men jag minns att jag gick omkring under min första period på festivalen och njöt av att se alla stånd, alla människor med sina olika sätt att klä sig, all mat som en hippie. Det var soligt, på den ökända leriga Glastonbury-platsen, och underbart upptagen. Folk stoppade mig ibland för att säga hej, men inte på ett tokigt sätt – som i en pipa, där jag sällan blir igenkänd. Jag har inte spelat på många festivaler, men Glastonbury är som festivalernas Wimbledon – det är man väldigt medveten om. Det är en sentimental affär för människor och mitt band blev riktigt exalterade. Jag var alltid fruktansvärt nervös inför någon show, så Glastonbury var inte annorlunda, men publiken var väldigt öppen och jag gillade det verkligen. Joan Armdering, singer-songwriter som Sa Leah Harper

“Det slutade med att vi bytte skämt mot mat”

När vi var klara med våra GCSE-tester gick jag och två vänner till en riktig gård i en skåpbil som kördes av en vänlig byggare som bär en väst som jobbade i en av dessa vänners föräldrars hus. Med en läsfestival under mitt rosa och rutiga accessoarbälte av Claire, antog jag att jag visste allt som fanns att veta om festivaler, men blev omedelbart chockad över omfattningen av Glastonbury. Så pass att jag inte hittade pyramidscenen förrän i söndags. Vi bestämde oss för att hoppa över David Bowie eftersom han var för gammal (läser, 2000 var han bara 53). Vi tog med oss ​​så lite kontanter att det slutade med att vi bytte skämt mot mat. Om du någonsin har varit i trubbel kan jag erbjuda dig att hitta några trevliga hippies med crepeställ och erbjuda dem denna Singer i utbyte mot en lös Nutellapannkaka: “Varför dricker anarkister bara örtte? Eftersom all egendom är stöld.” Leonie Cooper, musikjournalist

Leave a Comment