“Jag köpte ljudutrustning med min frus skadepengar” – Howard Jones i en ny låt musik

Howard Jones, singer-songwriter, musiker

Jag provade allt från att spela in på Manchester Radio Piccadilly klockan 04:00 till att spela in en åtta minuters version av Bohemian Rhapsody, men det slutade med att jag rullade fast film på en fabrik i High Wycombe, Buckinghamshire. Människorna där var jordens salt och skrattade när jag sa: “En dag ska jag gå härifrån för att göra min egen musik.”

Medan jag jobbade i fabriken startade jag och min fru Jan också en frukt- och grönsaksrunda, men vi förlorade pengar varje vecka. Så en natt körde en berusad förare på vår skåpbil. Vi kunde båda ha dött och Jan skadat hennes rygg, men hon gav mig kompensationspengarna att spendera på ljudutrustning. Jag tänkte: “Vad det än krävs, jag ska satsa på det inom musik.”

Jag satte upp ett PA-system hemma och jag spelade så hårt att grannarna knackade på väggarna eller grävde upp våra blommor. Jag skrev en ny låt som mitt manifest. “Flippa inte ut, böj ditt sinne, se båda sidor, kasta av dig dina mentala bojor.” Detta var inte en hänvisning till Karl Marx. Det handlade om att vilja släppa allt som höll mig tillbaka. Jag lyssnade på band som Japan på radio. Synthriffet var jag som kanaliserade Emerson, Lake och Palmers Keith Emerson. Allt spelades i realtid, inte sekventiellt som du skulle göra nu. När jag spelade New Song live för första gången i Osborne ArmsStrax utanför High Wycombe blev alla galna för det.

Jag blev avvisad av många skivbolag, men sedan blev den legendariske A&R-mannen Paul Conroy intresserad och skulle värva mig till Stiff. Då sa han plötsligt: ​​”Skriv inte på kontraktet!” Han fick jobbet som VD för Warner Bros. och ville att jag skulle följa med honom, så jag hamnade på det bästa skivbolag jag kunde tänka mig. En ny låt spelades i Radio 1:s domarprogram, Round Table. Jag lyssnade i mitt sovrum när Gary Numan – Gud välsigne, jag kommer alltid att vara tacksam – sa: “Det här är fantastiskt. Det kommer att bli en hit.”

Singeln tog evigheter att nå topp 40, men så en vecka, när några andra band inte var tillgängliga, erbjöds jag Top of the Pops och låten tog fart och gick till nummer tre. videon Jag jobbar på en fabrik och kör sedan i en Rolls Royce. Det var inte så i verkligheten, men folk från fabriken kom till mina shower och sa: “Vi är verkligen stolta över dig. Du gjorde precis som du sa att du skulle göra.”

Jed Hoyle, dansare

“Till jul satte BBC glitter på kedjorna”… Jed Hoyle på scen 1984. Foto: ABC Photo Archives/Disney General Entertainment Content/Getty Images

Jag träffade Howard för första gången i en skivaffär. Han kom in klädd i en lång rock, med Jan. Jag tyckte att han såg riktigt cool ut och sedan träffade jag honom igen med en grupp människor som hade samma filosofiska sätt att tänka och lärde känna honom ordentligt. Jag minns att han pratade om hur de flesta av låtarna var kärlekssånger, men hur han ville göra något annat.

Jag blev en sorts roadie, satte upp utrustningen när han spelade pubar och klubbar. Medan han stod på scen brukade jag hoppa i mängden, dansa och tolka låtarna. Så småningom reste jag mig och började göra det på scenen bakom honom.

Vi gjorde några galna saker: TV-skärmar som spelade upp videor, skyltdockor klädda i konstiga kläder, smink, ansiktsmålning. I en låt “dör” Howard och återvänder som ett spöke. I en annan brukade jag gå ut ur folkmassan och “skjuta” honom med en pistol. Du skulle bli arresterad för dessa saker nu för tiden. Först bar vi båda kostymer för att illustrera låtarna, sedan började Howard klä sig mer som en musiker medan jag gjorde det visuella.

För en låt som heter Conditioning bar jag ett vitt ansikte med linjer nedåt för att representera fängelsestänger, så när jag hörde raden om kedjor i New Song tog jag den idén längre och började bära kedjor. Efter att vi gjorde en ny låt ovanpå puffarna blev jag känd som “kedjekillen” – för BBC Christmas edition satte de glitter på kedjorna. När vi gjorde Saturday Superstore, barnprogrammet på BBC1, lät de mig inte bära halsbanden eftersom de tyckte att det var någon sorts konstig fetisch.

Jag dansade med Howard i några år – reste jorden runt och allt. Vi är fortfarande kompisar och jag går fortfarande på hans shower ibland. För två år sedan upptäckte jag A Jed Hoyle Appreciation Society på Facebook. Jag kunde inte tro det, men det var verkligen trevligt att se folk fortfarande intresserade efter nästan 40 år.