Hur man hanterar telefonångest och känner sig bekväm med att ringa (och ta emot) samtal

Hantera rädsla (Foto: Getty / Metro.co.uk)

Hatar att ringa telefonsamtal? du är inte ensam.

En studie från 2019 av 500 kontorsanställda uppskattade att 62 % hade någon form av “telefobi”; Rädsla för att ringa eller ta emot samtal.

Ofta är det relaterat till social ångest, det kan vara relaterat till liknande symtom som ökad hjärtfrekvens, illamående och yrsel.

Tack vare intensiva känslor av självmedvetenhet och rädsla för att vara på plats, låta konstigt eller göra ett misstag, försenar många av oss att ringa eller undvika telefonsamtal helt och hållet (61 % av millennials, faktiskt).

Förutom den uppenbara pinsamheten som kommer av att vara en vuxen som inte kan fixa sitt liv på egen hand, kan rädsla för telefonsamtal också vara att behålla viktiga delar av din karriär och dina relationer. För medan e-post och sms erbjuder bekvämlighet och en kommunikationsmetod vid lägre tryck och är redigerbara, finns det vissa saker som bara kan tas upp i en konversation – checka in med en vän, eller gå igenom en telefonintervju i första hand .

Jag har haft telefonångest sedan jag var gammal nog att ringa mig själv. Jag kunde inte boka tid hos en läkare, jag undvek telefonsamtal med vänner och till och med – särskilt pinsamt nog – var jag en gång tvungen att få studenttjänst att ringa studielåneföretaget åt mig (ironiskt nog tyckte jag att detta var ännu mer plågsamt än telefonsamtalet sig).

Sedan inträffade pesten. När verkligen allt blir virtuellt, vi alla Vi kom på att vi litade på konversationer mer än någonsin – Anslutning, support, viktiga tjänster – och min vanliga undvikandetaktik var inte längre ett alternativ.

Precis som min exponeringsterapi, ju mer jag ringde eller fick samtal, desto mer exakt blev min ångest. Jag kontaktade vänner för att kolla upp dem under lockouten, genomförde en onlinekurs med virtuell livefeedback och tog mina läkarbesök per telefon med låga ångestsymtom varje gång.

Till min förvåning bestämde jag mig också för att testa behandling för första gången. Virtuella såklart. Lita på mig, att gråta efter en zoom till en främling 40 minuter i veckan minskar din mottaglighet för telefonångest som inget annat.

Nu kan jag med glädje ta emot jobbsamtal från potentiella kunder, boka möten när jag behöver dem – och till och med gå med i en skrivgrupp online där jag läser min kreativa berättelse högt.

Om detta låter lite extremt för dig finns det en mängd andra knep du kan prova för att lindra telefonångest.

Lost in us upplever telefonfobi (Foto: Getty / Metro.co.uk)

Få det ur vägen först

Som alla dåliga saker, ibland “Ät grodan”-metoden Fungerar bäst. Tanken är att ge dig själv så lite tid som möjligt för att bygga upp dessa ångestnivåer.

Sätt telefonnumret på det här inlägget och lämna det på en framträdande plats. Gå till en lugn plats, ta ett djupt andetag och gör det bara.

Du kommer att må bättre av det. Dessutom, ju fler enkla och billiga samtal du ringer (frisörer, tandläkare och optiker är alla bra på det), desto mindre stressande blir alla samtal.

Gör några anteckningar

Om du beställer något, presentera din dagbok framför dig med de tider som fungerar bäst.

Om du har ett virtuellt möte med en läkare, gör en lista över eventuella mediciner eller symtom du behöver fråga om.

Och för jobbsamtal – förbered dina samtalspunkter för löpning.

På min terapeuts förslag gjorde jag till och med en lista med ämnen och frågor innan jag ringde en vän för samordning. Det slutade med att jag inte behövde dem, men de tjänade sitt syfte och hjälpte mig och min ångest att komma ur vägen och ringa det jävla samtalet.

Rationalisering av saker

Vad är det värsta som kan hända, egentligen? Nu säger jag det här som en person som svarade på exakt samma fråga i “Vi kan krascha och dö”, på frågan av en körlärare, men det kommer förmodligen inte att gälla i de flesta fall.

Receptionister, callcenteroperatörer, till och med jobbintervjuare, alla har en sak gemensamt – det är mer eller mindre deras uppgift att hjälpa dig att få det resultat du behöver när du ringer. De försöker inte fånga dig eller snubbla dig, de tycker inte att du låter konstig och de bryr sig inte om du snubblar eller förvirrar dina ord.

Få hjälp

Telefonångest kan verkligen slå ut din känsla av trygghet och självständighet, så det är definitivt värt att ta lite tid och hjälp utifrån för att ta sig igenom det. Detta kan verka som en trivial sak, men det är ingen skam att be om hjälp från en professionell.

Även om jag inte påbörjade behandling för att specifikt hjälpa till med min ångest via telefon, hade jag definitivt positiva effekter på andra områden i mitt liv att öppna upp för någon om alla konstiga tankar och bekymmer som far genom mitt huvud.

Har du en historia att dela med dig av?

Kontakta oss via e-post [email protected]

Mer : Har du “avslappnad ångest”? Så här hanterar du det

Mer : Kan tidsregistrering förändra ditt liv och göra dig mer produktiv? jag försökte det

Mer : Varför du behöver sänka dina förväntningar för din mentala hälsas skull

Leave a Comment