Folk trodde att Corbyn och jag skulle tappa pundet. Den verkliga risken var Tross och hennes fanatiker John McDonnell

WBifogade händelserna sedan införandet av “no budget” satt jag med huvudet i händerna. Du kan nästan gråta över de kvardröjande effekterna av denna show av Arrogans, ideologisk envishet och inkompetens. Människors hem, pensioner och de offentliga tjänster de är beroende av är nu i allvarlig risk. Det är svårt att förstå hur mycket de missbedömde situationen och hur lite de förberedde sig för att ta över de högsta positionerna i landet.

I sin briljanta bok The Great Crash, 1929, råder ekonomen JK Galbraith att för att undvika en framtida krasch måste du införa en mängd olika institutionella försvar, men det viktigaste försvaret är minnet.

min första Arbetssätt Partikonferensen ägde rum 1976 i Blackpool, när Labour-kanslern Denis Healy bröt in på konferensen under buningar och jubel för att tillkännage ett lån från Internationella valutafonden för att stödja regeringen efter en körning på pund. Villkoren för lånet var en räntehöjning, en nedskärning av offentliga utgifter och lönekontroll. Effekten var att stödet för Callaghans Labourregering urholkas under de kommande tre åren, vilket förebådade Thatcher-eran.

Denna upplevelse brändes in i min själ. Så när jag blev skuggkansler gjorde jag det klart att jag skulle planera för alla alternativ – inklusive ett lopp på pundet – om jag blev vald. Vid den tiden anklagades jag för grovt bedrägeri, men jag ville att marknaderna skulle veta att vi hade en seriös plan för vår ekonomi, vad som än kastades mot oss.

Även om jag trodde att det skulle bli en första omvälvning på marknaderna, trodde jag inte att det skulle bli en körning. Jag turnerade mycket i staden för att bedöma vad den verkliga reaktionen skulle vara på valet av Labour. När jag träffade ett stort antal kapitalförvaltare och finansiella rådgivare förklarade jag att det finns många saker i vår plan som de kanske inte gillar, inklusive vissa åternationaliseringar och skattehöjningar på de mycket rika, till exempel; Men de kommer att hända och det var så mycket mer om investeringar som skulle ge dem verkliga investeringsmöjligheter.

Svaret jag fick var att även om de verkligen inte gillade en del av vår politik, så länge det fanns säkerhet och förutsägbarhet så kunde de leva med det. De kunde prissätta vår policy i sina beräkningar och vi kunde etablera en arbetsrelation. Så länge det inte fanns några stora överraskningar kunde de förstå vår allmänna känsla för riktning och inte sabotera vår plan.

Jag hade ett team av konsulter från kommunen och med erfarenhet av att arbeta tillsammans med mig för att planera våra steg till regeringen och vår pågående relation med marknaden. Vi fick en veckoinformation från ett respekterat investeringskonsultföretag i staden.

Jag träffade också regelbundet Mark Carney på Bank of England för att informera honom om vår plan och få feedback. Vi hade en mycket konstruktiv och öppen arbetsrelation och jag lyssnade noga på hans åsikter. Inför valet träffade jag Tom är en forskare, den ständige finansministern och hans team för att förbereda vår första budget och beställa den nödvändiga rapporten från Office of Budget Responsibility. Jag upplevde Scholar vara ett förstklassigt proffs, mycket i Maurice Stonefrosts form, som jag arbetade med och arbetade med på ett Greater London Council.

Hur ironiskt att det skulle vara en duo av frimarknadsivrare, Liz Truss och Kwasi Kuarteng, som skulle sluta göra springa på pundet. Det 40-åriga nyliberala experimentet har misslyckats, och reaktionen från marknaderna på det sista desperata försöket att rädda Tress och Quartang visade att investerare också vet det.

Om inte klokare huvuden i Tory-partiet vinner och det sker en dramatisk kursförändring eller en förändring av personal i toppen av denna regering, står vi inför utsikten att kanske två års vandring från kris till kris med en obeveklig försämring av vår ekonomi, och potentialen för djup social splittring som leder till storskaliga protestutbrott, kanske till och med urarta till ett upplopp.

Folk kanske inte var överens om mina mål eller planen för arbetet då, men jag ville inte att någon skulle kunna anklaga oss för bristande förberedelser eller inkompetens. Mitt team och jag var verkligen redo för regeringen.

Du kommer att förlåta mig, hoppas jag, för att jag tänker på vad som kan ha varit.