“De skakiga börserna säger att jag bara har råd att skicka ett barn till en privat skola – är det rättvist?”

Om du bestämmer dig för att skriva in din debut i en privat skola men inte hennes brors, finns det en risk att det allvarligt kan skada hans självkänsla, särskilt när han blir äldre. Kom ihåg att det finns många sätt att berika ditt barns utbildning utan att gå igenom allt och betala för en privat skola.

Istället för att spendera de 16 000 punden per år på till exempel skolavgifter, kan du investera dem i privatundervisning, idrottsklubbar eller musiklektioner.På detta sätt kommer de två barnen att njuta av pengarna och kunna få en bättre utbildning.

Vad tror du? Berätta för oss i kommentarsfältet nedan och via e-post [email protected].

Du kan också hänvisa alla frågor till oss (och anonymt) med e-postadressen ovan.


Förra veckans moraliska pengar: ‘Jag reser till jobbet under tågstrejker, kan jag ladda mina grannar i hissen?’

Dyra moraliska pengar,

Jag bestämde mig för att gå till jobbet den här veckan Järnvägsstrejker Är ritade. Jag bor utanför London, nära Aylesbury, så jag brukar resa med tåg. Jag raderade alla chanser jag kunde komma på tåget så att min resa såg ut att bli en mardröm – med två bussar och en buss som tog mig minst tre timmar från dörr till dörr.

Jag klagade på det förra helgen på en grannes trädgårdsfest. Två kvinnor som bor på min väg – och ibland kör jag med dem – slet sig i håret på grund av strejkerna och var oroliga för hur de skulle ta sig till jobbet. Ingen av dem äger en bil, så jag erbjöd dem skjuts under strejkerna.

Problemet är att det inte är så bekvämt. Även om de jobbar lite nära mina kontor, skulle resan till centrala London under strejkerna vara fruktansvärd. Och eftersom bränslekostnaden är så hög – det är 165p per liter för blyfri på min lokala bensinstation – kommer det förmodligen att kosta mig minst 10 pund i bränsle varje dag, vilket kommer in på 40 pund hela veckan. Sedan finns det de höga kostnaderna för parkering.

Kan jag be dem att donera? Om jag skulle köra några vänner från stan skulle jag inte ha några problem med att erbjuda mig att dela på kostnaden. Men är det inte för grannt?

Angela B., The Chiltrans

Att be dina grannar att bidra till dina körkostnader är definitivt inom dina gränser. Eftersom priset på bränsle fortsätter att stiga är samåkningsresor inte billiga för tillfället. Enligt den senaste RAC-datan ligger det genomsnittliga bensinpriset för närvarande på 186,59p per liter, en ökning med cirka 50p sedan förra året, medan diesel ligger på 192,48p.

Tid är också pengar, och under den största tågstrejken i Storbritannien på decennier kan det att göra omvägar till deras arbetsplatser avsevärt förlänga din resa i ljuset av det enorma hoppningen i trafiken. AA varnar för att stadens huvudstråk kommer att vara extremt överbelastade.

Allt detta i åtanke, det verkar bara rimligt att dina grannar ska passa in. Men vi vet alla att relationer med grannar kan vara komplicerade. Ni kanske väljer att inte ha det svåra samtalet om det innebär att stirra på varandra över djurparken i trädgården resten av sommaren.

Kanske, istället för att ta ut en avgift, kan du erbjuda dig att köra dina grannar bara en del av vägen in till stan. Alternativt, kan du be dem att ge tillbaka en tjänst och ge dig skjuts någon gång i framtiden?

Vad du än bestämmer dig för måste du göra vad du kan för att minska dina bränslekostnader. Till att börja med är det vanligtvis billigare att fylla din behållare i snabbköpet. Du kan också försöka köra mer effektivt för att minska mängden bränsle som används.

Undersökningsresultat: Ska vår läsare ta betalt av sina grannar för en åktur?

Ja – det här är en stor fråga så att ladda dem är bara rättvist – 77 enheter

Ja – men det ska bara vara ett symboliskt belopp – 11 enheter

Nej – de borde bara be om en tjänst istället – 4 enheter

Nej – att inte missa förhållandet med sina grannar – 8 enheter

Leave a Comment