Aktier ser billiga ut men ska jag investera på aktiemarknaden nu?

En ung kvinna sitter på en soffa och tittar på en bok i ett lugnt biblioteksutrymme.

Bildkälla: Getty Images

FTSE 100 svävar runt 7 100-strecket den här veckan efter att ha sjunkit från 7 600 tidigare i juni. Denna nedgång på 500 poäng har gjort att aktiemarknaden ser bra ut för en investerare som mig, eftersom det kan vara en billigare ingång till min långsiktiga “köp och håll”-strategi. Men jag måste ändå vara försiktig eftersom det yttre utseendet kan vara missvisande.

Långsiktig vinst

En av de legendariska investerarna Warren BuffettDe mest kända citaten av är “Om du inte är villig att hålla en aktie i 10 år, tänk inte ens på att hålla den i 10 minuter“. Skälet bakom detta är att det tar tid för ett företag att växa och höja sin aktiekurs (och eventuellt utdelningen) med det. Även om det skulle vara trevligt att “bli rik snabbt”, är det nästan ingen som gör det. De största vinsterna erhålls vanligtvis under många år.

Inflationen kommer

Inflationen har gått över styr och folk är rädda. Men just nu finns det en sak som vi anser att investerare bör undvika att göra till varje pris … och det är att inte göra någonting. Det är därför vi har sammanställt en särskild rapport som avslöjar 3 av våra ledare i Storbritannien och USA delar idéer För att försöka skydda dig själv på bästa sätt mot inflation … och ännu bättre, vi ger bort det gratis idag!

Klicka här för att hämta ditt exemplar nu!

En annan anledning att köpa och behålla långsiktigt är att jag minskar mina handelskostnader. Daghandlare betalar en förmögenhet till sina aktieagenter från varje fall och utanför marknaden, och det uppskattas att 80 % av dem förlorar pengar. Jag kommer också att få de utdelningar de missar. Eftersom min investeringstidslinje har sträckt sig flera år in i framtiden, är jag inte alltför orolig över börskorrigeringen som sker just nu.

timing

Men det finns något annat jag måste tänka på innan jag köper. Bra timing för ett köp kan vara lika viktigt som att hålla aktier för en långsiktig vinst – de två ska alltid gå ihop. Jag är ofta orolig för att köpa aktier till den högsta aktiekursen genom tiderna, för ofta kommer kursen att sjunka och jag sparkar mig själv för att jag inte är mer tålmodig och väntar på möjligheten att sno dem billigt. Så med FTSE 100-indexet nästan 5 % lägre än för en månad sedan, är jag nu mer säker på att jag köper aktier till rimliga värden.

Köpa aktier med potential

Att köpa rätt aktie är också nyckeln till att tjäna pengar på min investering under marknadsvolatilitet. Med det menar jag ett företag som marknaden generellt rankar högt och som har sjunkit i värde främst på grund av marknadskorrigering och inte något specifikt för företaget som gör att det faller.

Det är inte bra att köpa en aktie som ser billig ut, bara den kommer att falla ytterligare 30 % och ta mycket längre tid att återhämta sig i det långa loppet än andra aktier. Till exempel väl ansedd Juridiska och allmänna Aktien verkar bara ha fallit med marknaden eftersom företaget inte har släppt handelsuttalanden eller nyheter nyligen, medan EasyJet Aktierna föll med marknaden och föll ytterligare på grund av företagsspecifika negativa nyheter, såsom inställda flygningar och förseningar. Vissa investerare kan hävda att detta gör att EasyJet-aktier köper ännu mer, eftersom återhämtningen efter dess branta fall kan bli större. Men jag lämnar det till en annan artikel!

Så mot bakgrund av ovanstående överväger jag att göra några inköp. Det gamla ordspråket “Köp lågt, sälj högt” är det ideal jag syftar på.

Risken med att köpa nu är att börsen har ytterligare en nedgång, alltså “försök inte fånga en fallande kniv”. Den senaste tidens räntehöjningar verkar dock ha stabiliserat marknaderna.

Leave a Comment